@centarboja

srijeda, 19. listopada 2011.

Mala škola brodogradnje na Biograd Boat Showu od 20 - 23.11.2011

Biograd Boat Show

Mali brodograditelji na braniku kulturne baštine

Kreativna radionica StolArt na najvećoj izložbi plovila u regiji, Biograd Boat Showu, otvara 'Malu školu brodogradnje'. U konkurenciji s moćnim izlagačima, koji proizvode jahte za bjelosvjetsku elitu, mali brodograditelji StolArta publici će se predstaviti s brodom dugim nešto manje od tri metra, bez motora i svih čuda tehnologije, naime, brodom kojemu je jedina svrha da plovi – na veselje djeci i moru.

Kroz 'Malu školu brodogradnje' djeca se, praktičnim radom, uče o tradicionalnoj hrvatskoj brodogradnji, koja se danas tek spominje u kontekstu zaštite kulturne baštine.

StolArt već je upriličio tri škole brodogradnje za djecu: u veljači ove godine na Boatshowu na zagrebačkom Velesajmu, u srpnju na Korčuli u suradnji s Gradskim muzejom, te u rujnu u Splitu u suradnji s tvrtkom Bauhaus.
Pritom je 'Mala škola brodogradnje' osvojila srca djece koja su konačno našla zabavu izvan virtualnog svijeta.

'Mala škola brodogradnje' trebala bi postati predmetom interesa nadležnih državnih institucija jer je riječ o projektu koji djecu uvodi u osnove brodograditeljskog zanata, a isto tako ih podsjeća kako brodovi ne služe samo plovidbi. Ovdje je poanta u gradnji, tijekom koje djeca rade s drvom, čuvaju hrvatsko brodograditeljsko nasljeđe, a pritom i brinu o moru koje mora biti čisto kako bi u njemu barka slobodno plovila. Mala škola brodogradnje, dakle, uz ostalo promiče i zaštitu okoliša.

Program StolArtove radionice 'Mala škola brodogradnje' osmišljen je tako da traje pet dana, tijekom kojih će djeca naučiti sve o gradnji broda kojeg će, prije nego što steknu brodograditeljsku diplomu, porinuti u more.

Želja nam je educirati djecu i mlade, poticati ih na rad koji oplemenjuje, razvijati interes za svijet koji nije mjerljiv u megabajtima i gigabajtima, svijet kojeg su oni zalog da već sutra neće biti zaboravljen.

Planiramo održavati radionice diljem obale promovirajući vrijednosti hrvatske tradicionalne brodogradnje,te šireći kulturno-turističku ponudu Jadrana.

Srdaćan pozdrav,
Davor Mihalić